Yabancı Çalışma İzni

Yabancı Çalışma İzni

Çalışma izni nedir: Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) yasaları ile sabitlenmiş olan yabancıların istihdam edilmek istenmesi durumunda, ülke sınırları içinde yasal olarak çalışabilmesi için kanun maddeleri uyarınca tanımlanmış yabancı uyruklu kişilerin yasal izinlerini alması bir mükellefiyettir. 

Yabancı çalışma izni şartlar: Yabancı işçi çalıştıracak şirketin Yıllık cirosunun 800 BİN TL ve ya kuruluş sermayesi 100.000 tl olması gerekmektedir. Ayrıca eklemek gerekirse Yabancı işçi çalıştıracak iş yerinin her 1.yabancı için en az 5 Türk vatandaşı çalıştırması zorunludur. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştıracak iseniz her yabancı işçi için 5 Türk çalıştırmanız gerekmektedir.

Çalışma izni nasıl alınır: Yabancıların Türkiye’de çalışabilmesi için çalışma izni alabilmesinin 2 farklı yöntemi bulunur.

Kişinin Türkiye sınırları içerisinde bulunuyor ve yabancının ikamet izni alınmışsa ülke sınırları içerisinde çalışma izni başvurusu yapabilir.
Yabancı Türk sınırları dışarısında bulunuyor ve oturma izni alınmamış ise bulunduğu ülkede bulunan Türkiye konsolosluğundan başvuru yapabilir. Konsolosluğun başlatacağı çalışmaların, Türkiye’de bulunan ve yetkili merci olan çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından da takip edildiğini unutmayınız. Eğer yabancı ülkelerde bulunan Türk konsolosluklarının listesi ve irtibat bilgilerine göz atmak istiyorsanız dış işleri bakanlığının İnternet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Listeyi tam olarak orada gözlemleyebilirsiniz.
Yabancı işçi sgk sigorta primi: Yabancı işçi çalıştıracak olan iş verenlerin çalıştıracağı işçi için ödeyeceği sosyal güvenlik kurumu (SGK) primi, verilen aylık ücret üzerinden hesaplanır. Hesaplanan tutar çalışanın SGK primi olarak ödemesi yapılır. Yabancı işçinin aylık maaşı en az devlet tarafından belirlenen asgari ücret kadar düşük olabileceğinden, minimum SGK primi doğal olarak asgari ücret üzerinden nitelenir. İş veren kurum sahibinin bu konuya dikkat etmesi gerekir.

Sizden istenecek olan gerekli belgeler: Çalışma izni alınabilmesi için işverenden ve yabancıdan ayrı ayrı iki (2) farklı grup evrak talep edilecektir. Bazı durumlarda işçi çalıştıracak olan iş verenlerden ek belgeler veya bilgiler talep edilebilir. Gereken belgelerin/evrakların neler olduğunu öğrenmek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Çalışma izni belgesi ne kadar sürede çıkar: Bütün evraklarınızın itina ile eksiksiz bir şekilde hazırlanmasından sonra başvuru yapılır. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına bağlı birimler evraklarınızı inceler ve gerektiği durumlarda ek evrak/bilgi talep edebilir. Eğer ki başvuru esnasında eksik bir evrağınızın bulunması durumunda bakanlık size 15 gün ek süre tanımlar. Eksik bir belge yok ise başvurunuz yaklaşık 15 – 30 gün arasında sonuçlandırılır. Kriterlere uyum sağlıyorsanız ve bakanlık uygun görüyorsa izinleriniz çıkar. Aksi taktirde olumsuz sonuçlanabilir.

Çalışma izni süre bitiminden önce bilgilendirme:  Firmamız tüm takip işlerinizi yapmaktadır bu sayede süre aşımına maruz kalmadan, belirli süreler zarfında size bilgi verilmektedir. Bu ayrıcalık Dünya Danlışmanlık iş takibi hizmetleri firmamız ile çalışmanız durumunda size sunulacak bir özelliktir.